maanantai 25. lokakuuta 2010

Prinsessa vs. Batman kakku

Pääsimme väsäämään synttärikakkua tämän kakun vuosi sitten vastaanottaneelle päivänsankarille. Prinsessat ovat kuulemma edelleen in mutta onpa tyttö tykästynyt salaa myös Batmaniin. Näinpä toiveena oli yhdistää nämä kaksi ja tämmönen siitä sitten tuli:



Olisiko ollut ensimmäinen kerta kun käytettiin kakussa muuta kuin syötäväksi kelpaavaa koristusta, kruunun tai tiaran tekemistä pikeeristä harkittiin, mutta ajatuksesta luovuttiin hermojen säästämiseksi.. Jäipähän päivänsankarille nyt hieno prinsessakruunu vaikka leikeissä käytettäväksi tai muutoin muistoksi. Loput koristeet ovatkin sitten sokerimassaa ja Batman- logon ympärillä sekä kukissa sävysävyyn sokerihelmiä.

Kakku tilattiin n. 15 juhlavieraan tarpeisiin mutta korkeutensa ansiosta riitti varmasti useammallekin. Jäi hyvin tilaa väkertää reunalle tuollainen kaupunkimaisema tasapainottamaan vaaleanpunaisuutta. Saaja vaikutti tyytyväiseltä joten - mission accomplished!



lauantai 9. lokakuuta 2010

Voileipäkakku ruisleivästä

Serkkupoika palasi koto-Suomeen Australian "vierailultaan" ja sen kunniaksi järjestettiin tervetulojuhlat. Minun ja Marjan hommaksi lankesi voileipäkakun valmistus. Ja kuten hän blogissaan mainitsee, ruisleipää on kaivattu, joten kakkuun käytetty leipä on täysrukiista mallia.

Meiltä on toivottu enemmän suolaisia ohjeita ja erilaisia voileipäkakkuohjeita, joten tässä tulee nyt hiukan erikoisempi voileipäkakku. Kakku on ruisleivän muotoinen ja alimpana ja päällimmäisenä kerroksena on halkaistu ruisreikäleipä. (Kiitokset anopilleni leivistä, ovat aivan parhaita) Välikerrokset on tehty ruisvuokaleivästä. Kostutuksen kanssa saa olla huolellinen, jotta kakkuun pystyy hampaat ja puukko. Tämä kakku on näppärä vaihtoehto, jos ei halua käyttää aikaa ja vaivaa kuorruttamiseen ja koristeluun. Tämä ei nimittäin koristeita kaipaa. Kakku on TODELLA täyttävä ja kakun kokoa miettiessä on hyvä ottaa huomioon, että annoskoko on pienempi kuin tavallisessa voileipäkakussa.


Rukiinen voileipäkakku
noin 15 hengelle

1 ruisreikäleipä
n. 500 g ruisvuokaleipää tai ruislimppua
½ ruukku jääsalaattia revittynä

Kostutus:
1 l lihalientä

Täyte:
½ suippopaprika kuutioituna
1 pieni purjo pilkottuna
1 pss savukuutioita (230 g Pouttu)
200 g juustomurua (esim. Fontal)
400 g maustamatonta sulatejuustoa (käytimme Silva Naturel)
200 g Aurinkokuivattu tomaatti-mozzarella sulatejuustoa (Pirkka) TAI
200 g Meetwursti-sulatejuustoa

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Ohenna tarvittaessa esim. maidolla. Leikkaa ruisreikäleipä halki terävällä veitsellä. Kostuta pohjapuoli huolellisesti lihaliemellä. Levitä kerros täytettä ja ripottele päälle jääsalaattia. Muotoile seuraava kerros ruisvuokaleivästä. Levitä taas täytettä ja päälle salaattia. Muotoile vielä toinen kerros vuokaleivästä. Vuokaleipiä ei tarvitse kostuttaa yhtä runsaasti. Laita viimeiseksi ruisreikäleivän kansipuoli, jonka olet kostuttanut lihaliemellä pehmeäksi. Anna maustua kuvun tms. alla seuraavaan päivään.

Ps. Tämä kakku oli omasta mielestä oikea herkku, joten tätä tehdään ihan varmasti toistekin:)

perjantai 8. lokakuuta 2010

Syksyn satoa

Tyhjentelin kameraa koneelle ja löysin kivan kuvan vanhemman pojan tekemistä hilloista ja kurkkusäilykkeistä. Tänä vuonna säilöttävää on tullut todella paljon ja olenkin säilönyt marjoja, kurkkuja ja hedelmiä ennätyksellisen määrän. Siinä sivusta katsellessaan poikakin innostui touhusta ja halusi kokeilla erilaisia hilloja ja säilykkeitä. Päämääränä hänellä oli 4H-kerhon toripäivä, jossa lapset saavat myydä omia tuotteitaan. Hän saikin ison osan hilloistaan myytyä. Hillojen lisäksi hän leipoi aamulla litran taikinasta munkkeja, ja ne menivät todella nopeasti kaupaksi. Kyllä oli poika ylpeä ja hyvillään:)



Tämä kuva vaan on niin suloinen, poika kun on itse kirjoittanut purkkeihin tuoteselosteet..:) Löysin lisäksi muutamia kakkuja, jotka ovat jääneet päivittämättä blogiin. Laitan niitä myöhemmin esille.