keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Jotain muuta mukavaa, niinkuin lupasin:)


Meidän perheemme täydentyi maanantai-iltana pikkuisella prinssillä. Pikkuinen silti, vaikka painoa oli kokonaiset 4460 g ja pituuttakin 54 cm. Lämpimät kiitokset ihanalle kätilölle tuesta ja kannustuksesta, kiitos myös muulle osaston henkilökunnalle Keski-suomen sairaanhoitopiiriin. Leivontatahti voi hetkisen olla hitaampaa, kun täällä totutellaan taas vauvantuoksuiseen arkeen.


" Sinä elämä, annoit minulle
tämän tehtävän.
Enkä minä rohjennut siitä kieltäytyä.

Hiukset ovat vielä kosteat, käsi haroo tyhjää.
Minun tehtäväni on
tarttua tähän käteen
ja taluttaa koko alkumatka.

Pieneksi tunnen minä itseni,
vielä pienemmäksi,
kuin tämä vastasyntynyt."

-Eeva-Liisa Kantola-

tiistai 21. helmikuuta 2012

Hyvää laskiaistiistaita!

Laskiaispulliahan pitää tietenkin laskiaisena saada. Nämä ovat oikein kotikutoisen näköisiä, mutta maku voittaa mennen tullen valmiit konditorioiden "höttö"pullat. Kun kerma ja hillo ovat ihan sitä aitoa tavaraa, muuttuu kevyempikin pulla herkuksi. Nämä pullat ovat maidottomia, pintaakaan en voidellut. Kevyt tomusokerihuntu riitti aivan hyvin. Näiden kaveriksi kun tarjoaa kuumaa kaakaota, teetä tai pannukahvia, voi rauhoittua nauttimaan iltapäivän lepohetkestä.



sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Pähkinäinen pikapulla

Aiemman postauksen pikapulla pähkinäisenä versiona. Tästä tuli kyllä oma suosikkini, ehdottomasti! Ohje kuitenkin tässä vielä kertaalleen. Tämä siis myös maidoton sekä munaton ohje.





Pikapulla

4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1-2 tl kardemummaa
½ tl suolaa
1 dl pähkinä- ja/tai mantelirouhetta
2 dl "punaista" soijamaitoa (tai tavallista maitoa)
100 g sulatettua Sunnuntain maidotonta margariinia (tai voita)

Päälle:
Raesokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää nesteet ja sekoita nopeasti taikinaksi. Rypistele leivinpaperi palloksi, oikaise se ja painele vuoan pohjalle. (muotoutuu näin paremmin vuokaan) Kaada taikina vuokaan. Ripottele pintaan raesokeria (ja halutessasi pähkinärouhetta). Paista 180 asteessa n. 20 minuuttia. Parasta hiukan jäähtyneenä.


Mukavaa laskiaissunnuntai-illan jatkoa!



torstai 16. helmikuuta 2012

Paras Pikapulla (ohje myös maidoton+munaton)

Meilläpäin on ilmassa kevyttä sairastelua, joten leivonnaisetkin ovat vaatimustasoltaan sen mukaisia. Maussa ei kuitenkaan ole mitään vaatimatonta, vaan tämä on helppo ja nopea kahvileipä vaikka yllätysvieraille. Tein tämän pikapullan sydämenmuotoiseen vuokaan, ystävänpäivän kunniaksi. Mikään ei voita hyvässä seurassa kahvin kera nautittua tuoretta pullaa:)

 Tämän pikapullan voi kukin maustaa mieleisekseen, tässä versiona vadelma. Eräs meidän perheen suosikkeja on myös mustikkainen versio. Tämä ohje on helppo muuntaa maidottomaksi, kananmunaa ohje ei sisällä myöskään.


Pikapulla

4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1-2 tl kardemummaa
½ tl suolaa
2 dl "punaista" soijamaitoa (tai tavallista maitoa)
100 g sulatettua Sunnuntain maidotonta margariinia
1 dl vadelmia (tai mustikoita tms.)
Päälle:
Raesokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää nesteet ja sekoita nopeasti taikinaksi. Lisää marjat nopein liikkein taikinan joukkoon. Rypistele leivinpaperi palloksi, oikaise se ja painele vuoan pohjalle. (muotoutuu näin paremmin vuokaan) Kaada taikina vuokaan. Ripottele pintaan raesokeria. Paista 180 astteessa n. 20 minuuttia. Parasta hiukan jäähtyneenä.

Toivottelen näin jälkikäteen  hyvää ystävänpäivää kaikille blogin lukijoille!
 

maanantai 6. helmikuuta 2012

Ristiäiskoriste pojalle (nro 2)

Tein pienellä varoitusajalla pojan ristiäisiin kakunkoristeen. Onneksi sattui olemaan jemmassa edellisestä ristiäiskakusta jääneitä kukkia ja perhosia, joten koriste valmistui nopeasti. Tilasin jokin aika sitten silikonisen vauvamuotin, kun muotoilu ilman muottia ei tuottanut itseä tyydyttävää lopputulosta sitten millään. Muotti on kyllä helppokäyttöinen ja vauvasta tulee tosi suloinen. Valitan kuvan epätarkkuutta, iltasella oli niin pimeää, etten saanut hyvää kuvaa.


sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Hyvää Runebergin päivää!

Tänään vietetään kansallisrunoilija J.L. Runebergin syntymäpäivää. Päivä on liputuspäivä ja kahvipöytään katetaan perinteisesti Runebergin torttuja. Runebergin kerrotaan mielellään nauttineen näitä aamiaisella punssin kera.  

Runebergintorttu on murotaikinapohjainen leivonnainen,  johon lisätään mantelirouhetta, kardemummaa sekä  piparkakkumuruja. Jäähtyneet leivokset kostutetaan seoksella, jossa on yksi osa vettä, yksi osa rommia tai arrakkipunssia ja hieman sokeria. 

Tarina kertoo, että runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. (Lähde: Wikipedia)

Koska Runebergin torttujen ohjeessa on valitettavasti käytetty kananmunaa (ja joissain maitotuotteita), tein oman perheen Runebergin tortut  muunnelmana ilman kananmunaa ja maitoa. Ohjetta en tähän laita, sillä en ollut siihen täysin tyytyväinen, vaikka tortut ihan syömäkelpoisia olivatkin. Pitää jatkaa testailuja. 


Hyvää Runebergin päivää kaikille! 
 

torstai 2. helmikuuta 2012

Helmikuu helistää

Aurinko paistaa ja pakkasmittari näyttää kiitettäviä lukemia. Kylmät kelit ovat innostaneet tekemään monenlaisia käsitöitä, neulomaan, ompelemaan ja kirjomaan. Sisällä leijailevat pölyhiukkaset vain näkyvät valitettavan hyvin auringonvalossa ja saivat siirtämään käsityöt syrjään sekä tarttumaan imuriin. Kun nurkat saa siisteiksi, on mukavampi paneutua taas leivonnan ihmeelliseen maailmaan. Tälle kuulle on luvassa ainakin:

  • Runebergin torttuja (yllätys, yllätys) (tehty)
  • Syntymäpäivätarjottavaa
  • Ystävänpäiväjuttuja
  • Laskiaisherkkuja
  • ...ja kenties jotain muutakin mukavaa, joka paljastunee sitten myöhemmin:)



Mutta nyt, siivousvälineet odottavat ja uloskin täytyy päästä:) Nauttikaahan upeista talvikeleistä!